Menteri Pertanian Malaysia Resmikan Kerja Sama Bisnis Melayu Aceh

Minggu, 30 Juni 2019 | Dilihat: 105 kali

SERAMBITV.COM, KUALA LUMPUR – Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia, Dato’ Salahuddin bin Ayub bersama mantan Ketua Dewan Penasihat Pemerintah Malaysia, Tun Daim Zainuddin, meresmikan kerja sama antara Kerajaan Malaysia dengan pedagang Aceh, di Paya Jeras Hilir, Sungai Buloh, Selangor, Minggu (30/6).

Acara ini menandai dimulainya kerja sama antara Kerajaan Malaysia dengan pedagang Aceh untuk mendistribusikan hasil laut (ikan dan sejenisnya), serta beberapa jenis sembako bersubsidi kepada penduduk Malaysia.

Turut hadir Sekretaris Jenderal Kementerian Pertanian dan Industri Berbasis Agro, Datuk Salehhuddin Hassan, Ketua LKIM, Muhammad Faiz Fadzil, Anggota Parlemen Sungai Buloh merangkap Wakil Menteri Pembangunan Pedesaan, Sivarasa Rasiah, Ketua Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Datuk Nordin Bin Salleh, Direktur Utama Petro Teguh, Dato’ Sri Haji Azmin Mustam Abdul Karim, Presiden Komuniti Melayu Aceh Malaysia (KMAM) Datuk Mansyur Bin Usman, serta para pengusaha keturunan Aceh di Malaysia.

Menteri Pertanian dan Industri Agro Malaysia, Dato’ Salahuddin bin Ayub dalam sambutannya mengatakan, kerja sama ini adalah salah satu inisiatif yang dilaksanakan oleh pemerintah dalam perang melawan tengkulak, sehingga menguntungkan nelayan dan mengatasi biaya hidup untuk rakyat.

Dato’ Salahuddin mengatakan, perang melawan tengkulak ini sudah dirintis sejak 60 tahun lalu, namun belum membuahkan hasil yang maksimal.

Dia berharap, usaha ini akan berhasil dengan menggandeng pengusaha dan pedagang Melayu Aceh.

Narator: Reza Munawir
Editor: Reza Munawir